کاش ذره ای بودیم در اقیانوس هستی ،
تلنگر
کاش ذره ای بودیم در اقیانوس هستی ،
به طور کلی تقویت حافظه یعنی همان یادگیری بهتر , چرا که هر انچه در فرایند یادگیری تاثیر دارد بالطبع در حفظ و نگاه داری ذهنی نیز موثر است. اگر قوانین یادگیری را بخوبی بدانیم ،مطالب را اسانتر به ذهن می سپاریم . در هر حال با در نظر گرفتن انچه که موجبات فراموشی انسان را بیشتر فراهم می اورد , به اختصار به عوامل موثر در تقویت حافظه اشاره می کنیم .
معنا داربودن موضوع یادگیری
هر قدر موضوع یادگیری معنا و مفهوم روشنتری داشته باشد و دانش اموزان به سهولت ان را درک کنند, راحت تر و سریعتر می توانند مطالب را به خاطر بسپارند . بنابراین مفاهیم درسی و مباحث کلاسی باید به گونه ای باشد که دانش اموزان با توجه و دقت لازم قادر به درک انها باشند و بینش و بصیرتی نسبت به ان مطالب پیدا کنند. بدیهی است حفظ کردن و به خاطر سپردن قطعه شعری که فرد بخوبی معنا و مفهوم انرا می داند وچه بسا از ان لذت می برد, بسیار اسانتر از حفظ کردن چند بیتی است که بر معنایش بخوبی اگاه نیست
---------------------------------
خوشایندی موضوع یادگیری
هر قدر مطالب ارائه شده را بیشتر دوست داشته باشید, زودتر یاد می گیرید , بهتر به خاطر می سپارید و دیرتر فراموش می کنید. همیشه ذوق و تمایل افراد نیز در فرایند حفظ و یاداوری مطالب تاثیر دارد
تکرار و کاربرد آموخته ها
تکرار و یا مرور ذهنی اموخته ها و به کاربستن انها موجبات تقویت حافظه را فراهم می سازد.
کل خوانی
همان طوری که در جریان یادگیری, فراگیرنده , ابتدا کل امر اموختنی را درک می کند و سپس به بررسی اجزای تشکیل دهنده ان می پردازد , در جریان حفظ و به خاطر سپاری مطالب نیز همین اصل مورد توجه است و مطالعه کل موضوع , یادگیری را معنا می سارد و حفظ ان را اسانتر می کند. حفظ کردن یک قطعه شعر زمانی می تواند راحت تر انجام پذیرد که ابتدا تمامی شعر را لااقل یک بار خوانده , معنا و مفهوم کلی ان را به دست اوریم و بعد به صورتی که مایل هستیم تمرین کنیم و انرا به خاطر بسپاریم. . بنابراین شایسته است مثلا ابتدا نگاهی اجمالی به فهرست و همه صفحات یک کتاب بیندازیم و اگر در پایان فصل خلاصه ای از ان ذکر شده باشد, ان را نیز مطالعه کنیم و پس از اینکه یک برداشت کلی از محتوای فصل مورد نظر برایمان فراهم شد شروع به خواندن تمامی ان کنیم.
----------------------------------------
دقت به هنگام مطالعه
برای اینکه بتوانیم مطلبی را بهتر به خاطر بسپاریم , لازم است با نیت قبلی و انگیزه مشخص شروع به مطالعه ان کنیم و به هنگام خواندن یا گوش دادن به متن , تمرکز ذهنی و دقت کافی داشته باشیم . زمانی که انسان مطالبی را بدون انگیزه تمرکز ذهنی و دقت مطالعه کند, اشتهای یادگیری و به خاطر سپاری به حداقل ممکن می رسد. باید توجه داشت که دقت به معنای دقیق ان امری انتخابی و مستلزم امادگی قبلی , فعالیت هماهنگ اعضای حسی و دستگاه عصبی و عضلانی و بهره گیری از تجارب گذشته است.
6- پرهیز از حفظ مطالب طولانی بدون فاصله و استراحت کافی
زمانی که مطالب حفظی خیلی طولانی و خسته کننده باشد از میزان دقت و تمرکز ذهنی فرد کاسته می شود. آزمایشهای مختلف نشان می دهد که یادگیری و حفظ کردن مطالب بصورت غیر متمرکز یا پراکنده موثرتر است و در زمان کمتری صورت می گیرد. مثلا دو تمرین که هر کدام 20 دقیقه طول بکشد موثرتر از یک تمرین 40 دقیقه ای است
لازم است فراگیران پس از یادگیری و حفظ مطالب مورد نظر حتما استراحت کنند, تا اینکه مطالب به خاطر سپرده شده فرصت و مجال استحکام ذهنی را پیدا کنند واز تداخل ذهنی و مزاحمت در یادگیریهای بعدی جلوگیری شود. در واقع برای اینکه مطالب حفظ شده به صورت حافظه بلند مدت در ذهن ما بماند و زود فراموش نشود شایسته است به آن فرصت کافی برای استقرار و استحکام ذهنی داده شود. اگر حافظه فرصت استحکام پیدا نکند, مطالب به خاطر سپرده شده زودتر فراموش می شود. بنابراین نباید در حفظ مطالب و موضوعات مورد نظر دچار عجله و شتابزدگی شد. رعایت فاصله بین مطالعه مختلف و استراحت کافی بعد از یادگبری یک فصل یا موضوع خاص امری کاملا ضروری است.
----------------------------------
نقل و بیان آموخته ها
برای اینکه مطالب آموخته شده بهتر در ذهن بماند لازم است چند بار برداشتها و محفوظات ذهنی را برای خودمان یا دیگران بیان کنیم. چنانچه انسان مطالبی را که به خاطر می سپارد در فرصتهای مناسب برای دوستان , همکلاسیها و یا خودش نقل کند, زمینه حفظ و به خاطر سپردن مطالب راحت تر و با سرعت بیشتر فراهم می شود. بدیهی است نقل مطالب زمانی می تواند به صورت موثر و خوشایند صورت پذیرد که کل مطالب برای شخص بازگو کننده مفهوم بوده ,درک درستی از آن به دست آورده باشد.
تا حالا شنیدید که میگن «به خدا توکل کن همه چیز درست میشه».
حتما تجربه هم کردید؟ تجربه تون چه جور بوده:الف. به خدا توکل کردید و دیگه درباره اون موضوع کاری نکردید و منتظر نتیجه شدید.
ب. بدون حساب و کتاب کار کردید و از خدا خواستید که نتیجه رو درست کنه.
ج. درباره اون موضوع کامل فکر کردید و برنامه ریزی کردید بعد هم تمام همت خودتون رو بکار بردید و از خدا خواستید که نتیجه رو درست کنه.
شاید بگید فرقی نمی کنه هر کدوم که باشه اگه خدا بخواد درست میشه. مثلا حضرت ابراهیم(ع) رو از اون آتیش عظیم نجات داد.
کسی منکر قدرت خداوند نیست و یقینا خدا بخواد هر اتفاقی می افته ولی قرار هم نیست که همیشه خداوند متعال خارج از نظام هستی کارای ما را درست کنه؛ اونوقت تنبل ها درجه توکلشون از همه بیشتر میشه.
اگه وظیفمون رو در حد خودمون انجام داده باشیم بعد نتیجه رو به خدا واگذار کنیم اونوقته که توکل معنا داره. تازه اونوقت هم معلوم نیست کار درست بشه، چون شاید صلاحمون نباشه. به هر حال هنر اینه که وقتی همه چیز درسته و طبق برنامه پیش رفته توکل کنیم وگرنه بیشترمون وقتی دستمون از همه جا بریده شده به یاد خدا می افتیم.
تکیه بر تقوا و دانش در طریقت کافریست
راه رو گر صـد هنـر دارد تـــوکـــل بایدش
حافظ
طراح قالب: رضا امین زاده** پارسی بلاگ پیشرفته ترین سیستم مدیریت وبلاگ |